A bankszámlánk is a felhőben van?

Miközben sokan azzal foglalkoznak, hogy a felhő alapú szolgáltatásokat újdonságként mutassák be, elkerüli a figyelmünket, hogy a lényegi kérdésekkel már rég tisztában vagyunk, sőt már kellőképpen hozzá is szoktunk. Ezzel informatikai szempontból szerintem lehet vitatkozni, de felhasználói szemmel aligha. Mi is jellemző a felhő alapúnak hívott szolgáltatásokra? Interneten keresztül érjük el, nem tudjuk pontosan hol található az a szerver, amin az adatok vannak. Így ír erről a Wikipedia. Azt tudjuk, hogy ki a szolgáltató, de a legtöbb műveletet a nélkül is el tudjuk végezni, hogy annak munkatársaival kapcsolatba lépnénk. Azt is tudjuk, hogy bármekkora értéket is képvisel mindaz, amihez így, elektronikus úton hozzáférünk, elfogadjuk, hogy azt fizikai valóságában soha sem birtokolhatjuk. Megelégszünk azzal, és ez gyakran nem is zavar bennünket, hogy az amit a böngészőben látunk létezik, használhatjuk, ott tárolhatjuk, holnap is ott lesz. Nem pontosan ez történik mikor egy bank Internetes kliensét használjuk? Mindennapos netes vásárlásaink során sem tűnik már fel, hogy a bankkártyánkról éppen leemelt összegért cserébe mindössze egy pár soros visszaigazoló email, esetleg egy vonalkód van egyelőre a birtokunkban. A felhő ezáltal számunkra nem egy technológia, hanem egy távolságot legyőző bizalom, amelyért cserébe gyorsaságot, kényelmet, alacsonyabb költségeket kapunk. Ha nincs benne visszaélés, akkor mindenki jól jár. Ha meg felüti a fejét valamilyen trükközést, azt a piac azonnal kiszűri. Ezrével jönnek a cikkek róla és becsukhat a bolt.

A háztartási és a vállbigstock_Cloud_computing_concept_22137257alati szolgáltatások a kisebb cégek piacán nehezen szétválaszthatók. Ami számunkra magánemberként természetes, azt nyugodtabban visszük be a cégünkbe is. Minél nagyobb a szervezet, annál rigorózusabb, bizalmatlanabb az újdonságok iránt. Mégsem találunk ma olyan nagy céget, aki valamilyen szolgáltatásának nyújtásához ne kérné a bizalmunkat, hogy az Interneten keresztül is kapcsolatba léphessünk vele. Ezzel a kör bezárul. A felhő, mint üzleti modell így már nem is igazán trend, hanem már adottság.

A bankszámlánk is a felhőben van?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Ha a felhő infrastrukturális alapjait a világ több szegletében szétszórt adatközpontok biztosítják, melyek felépítésüket tekintve igencsak heterogének. A biztonság kérdése számomra ebből kifolyóan megkérdőjelezhető egy kicsit. Az illetéktelen hozzáférés tényéről csak akkor tudok értesülni ha a szolgáltató értesít róla (amennyiben megteszi), így teljesen kiesik a kontroll a kezem közül. A hátrányok ellenére én is úgy gondolom, hogy meghatározó szereplője lesz az elkövetkező pár évünknek.

    Kedvelés

Hozzászólás